Yoga in de avond

Voordelen van Yoga in de avond

Eerder hebben we een blog geschreven over de voordelen van Yoga beoefenen in de ochtend. Naast de voordelen in de ochtend, zijn er ook zeker voordelen om Yoga te beoefenen in de avond. In deze blog leggen we uit waarom.

Waarom is Yoga goed in de avond?

Yoga staat erom bekend dat het je hele lichaam en geest kan doen ontspannen. Dit maakt het ideaal te beoefenen voordat je gaat slapen. Wat is een fijnere manier dan helemaal opgaan in jezelf en vervolgens in alle rust te gaan slapen? Er wordt dan ook vaak aanbevolen om ademhalingsoefeningen als onderdeel van Yoga te doen voordat je gaat slapen. Dit helpt jouw bloeddruk te verlagen en daardoor kun je ook beter ontspannen. Door te ontspannen, heb je minder stress waardoor je nog beter in slaap kan vallen.

Tijd

We vinden het vaak lastiger om in de ochtend tijd vrij te maken voor Yoga dan in de avond. Dit is nog een reden om Yoga in de avond te beoefenen. Zorg er ook voor dat Yoga laagdrempelig is. Op deze manier hoef je maar 5 minuten tijd vrij te maken om ervoor te zorgen je ontspannen je bed in duikt. Ook kun je vaker in de avond met andere mensen Yoga beoefenen. Hierdoor krijg je niet alleen meer motivatie, maar is het vaak ook nog eens leuker.

Yoga Nidra

Wil je Yoga doen voor het slapen gaan? Dan raden wij aan om Yoga nidra te boefenen. Wist je dat Yoga nidra letterlijk ‘yoga slaap’ betekent? Yoga nidra heeft 8 fases. We zetten deze 8 fases voor je op een rij:

  • Ga op je rug liggen en ontspan je lichaam
  • Focus je op je sankalpa (besluit om je naar binnen te richten)
  • Scan vervolgens je volledig lichaam
  • Focus je op je in- en uitademing
  • Ervaar de emoties en lichamelijke sensaties die je voelt
  • Wordt meegenomen in een visualisatie
  • Herhaal je sankalpa
  • Kom langzaam terug in de realiteit

Ademhalingsoefeningen

We lichtten graag twee ademhalingsoefeningen uit die jou in de avond helpen ontspannen en in slaap te vallen.

Tellen
Probeer eens af te tellen van 1000 naar 0 wanneer je in bed ligt. Wanneer je dit doet zul je waarschijnlijk de 0 nooit halen. Door te focussen op het tellen en niets anders, zul je waarschijnlijk sneller in slaap vallen.

Focus op je ademhaling

Ga op je rug liggen en focus volledig op je ademhaling. Zorg ervoor dat je langer uit- dan inademt. Blijf hier op focussen en vervolgens richt je je aandacht op je lichaam. Scan je lichaam van beneden naar boven. Slaap lekker!

Conlusie

Yoga in de avond heeft heel wat voordelen. Yoga kan namelijk jouw lichaam doen ontspannen. Dit is ideaal voor wanneer je wilt gaan slapen. Maar welke vorm van Yoga moet je dan gebruiken? Je kunt bijvoorbeeld Yoga nidra beoefenen in de avond. Ook kun je een aantal ademhalingsoefeningen doen om je lichaam helemaal tot rust te brengen. Zet Yoga dus hoog op je lijstje als activiteit voor in de avond. Slaap lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *