Yoga en depressie

Yoga en depressie: een blog over de helende werking van yoga

Yoga is een geweldige manier om stress te verminderen. Het helpt ons te concentreren en ons meer gegrond te voelen in ons lichaam. Naast deze voordelen kan yoga ook nuttig zijn voor mensen die lijden aan depressie en angst.

Vandaag de dag zijn er talloze methodes om onszelf in balans te brengen.

Tegenwoordig zijn er talloze methoden om onszelf in balans te brengen. Yoga is een van de meest effectieve manieren om je lichaam en geest tot rust te brengen. Het is een geweldige manier om innerlijke rust te vinden. Je kunt thuis yoga doen, ongeacht je conditie of hoeveel tijd je hebt.

Yoga is ook een goede manier om te ontspannen en tot rust te komen na een stressvolle dag op het werk, op school of thuis; het helpt de spanning te verlichten die gedurende de dag is opgebouwd en vermindert het stressniveau en de angst.

Gedachten over het verleden kunnen niet veranderd worden en gedachten over de toekomst worden vaak bepaald door wat er in ons verleden is gebeurd.

“Je kunt het verleden niet veranderen, maar toch worden gedachten over de toekomst vaak bepaald door wat er in ons verleden is gebeurd. Je kunt de toekomst niet voorspellen, maar je kunt leren te leven in het moment.

We zijn ons maar al te bewust van dit feit als we terugkijken op ons leven en zien hoe ver we zijn gekomen of hoe ver we nog te gaan hebben. Dan is er dat zeurende stemmetje dat ons vertelt dat het beter had gekund als je maar iets anders had gedaan. Misschien had je harder moeten studeren voor dat examen; misschien had je meer tijd met je ouders moeten doorbrengen voordat ze overleden.

Deze gedachten zijn als prikkeldraad om je hart gewikkeld en verstikken langzaam je vermogen om vreugde in het leven te ervaren. Het gevolg is dat je snel depressief wordt: depressie is woede die zich tegen jezelf keert in plaats van tegen omstandigheden waar je geen invloed op hebt, zoals het feit dat je om financiële redenen bij je familie weggaat of bepaalde medische aandoeningen.

Door je aandacht op je ademhaling te richten, gaat je brein automatisch steeds minder naar de buitenwereld.

Als je ooit aan yoga hebt gedaan, weet je dat de eerste stap is je te concentreren op je ademhaling. Als we aan onze ademhaling denken, gaat onze aandacht automatisch weg van al het andere waaraan we denken (zoals wat er op het werk is gebeurd of hoeveel geld we nodig hebben) en naar ons eigen lichaam. Hoe meer je deze manier van focussen oefent, hoe gemakkelijker het zal worden om jezelf te kalmeren als de angst toeslaat.

Door je aandacht te richten op je ademhaling gaan je hersenen automatisch steeds minder naar de buitenwereld. Dit betekent dat zelfs als iemand tegen je schreeuwt tijdens een yogales (iets wat gebeurt), in plaats van boos of kwaad te worden omdat ze je concentratie hebben verpest – wat alles nog erger zou hebben gemaakt – je je gewoon weer kunt richten op je ademhaling! En door dit te doen, helpt dit niet alleen bij depressie, maar ook bij allerlei andere geestelijke gezondheidsproblemen!

Yoga werkt dus heel goed om depressieve gevoelens tegengaan

Yoga helpt je ook om je meer ontspannen te voelen. Yoga werkt op fysiek niveau om je te helpen ontspannen, maar het heeft ook een psychologisch effect dat je kan helpen ontspannen. Studies hebben aangetoond dat yoga stress en angst kan verminderen.

Naast het verminderen van stressniveaus en het verbeteren van je stemming na beoefening, helpt yoga mensen ook hun aandacht te richten op het huidige moment in plaats van zich zorgen te maken over gebeurtenissen uit het verleden of toekomstige zorgen.

Conclusie

Yoga is een geweldige manier om depressie te bestrijden, maar het is niet de enige manier. Het is belangrijk te onthouden dat er veel verschillende manieren zijn om evenwicht in je leven te vinden en geluk te bereiken. Yoga is er toevallig één van. Welke methode je ook kiest, houd in gedachten dat het allemaal begint met bewustwording van je gevoelens en gedachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *