Gelukkiger met Yoga

Hoe Yoga jou gelukkiger kan maken

Als je ooit yoga hebt geprobeerd, heb je misschien gemerkt dat je je er meer ontspannen en alerter door kunt voelen. Maar wist je dat yoga ook een positieve invloed heeft op je geestelijke gezondheid? Het helpt ons om zelfbewuster en geduldiger met onszelf – en met anderen – om te gaan. Dat komt omdat yoga een trainingsroutine is die meditatie inhoudt. De ademhalingstechnieken die bij yoga worden gebruikt, kunnen ook helpen stress te verminderen door je hartslag te vertragen.

Yoga is een vorm van meditatie; het is een trainingsroutine

Yoga is een soort oefening, maar ook een vorm van meditatie. Het woord “yoga” betekent eigenlijk “vereniging”. Als je wilt weten hoe yoga je gelukkiger kan maken, helpt het om de betekenis van het woord zelf te begrijpen: yoga gaat over het op nieuwe manieren verbinden met je lichaam en geest.

Yoga bestaat al duizenden jaren, en er zijn veel verschillende scholen in India en Azië. Kortom, yoga helpt mensen zich meer bewust te worden van hun lichaam door middel van houdingen die spieren rekken en kracht opbouwen, terwijl ze tegelijkertijd helpen diep in hun kernspieren te ontspannen zodat ze innerlijke rust kunnen vinden – met als uiteindelijk doel het bereiken van verlichting.

Mensen die yoga doen zijn meer zelfbewust

Als je begint met yoga is het gemakkelijk om een beginner te zijn. Je begint met het leren van de basis houdingen, en dan blijf je ze oefenen tot ze een tweede natuur worden. Maar gaandeweg gebeurt er iets verbazingwekkends: Je lichaam wordt flexibeler en strakker. En als je geest tot rust komt, raken ook je emoties meer in balans.

Met andere woorden, yoga helpt je om je meer bewust te worden van jezelf – zowel van binnen als van buiten!

Yoga kan je helpen je lichaam te waarderen

Veel mensen worstelen met hun lichaamsbeeld. Ze voelen zich misschien onaantrekkelijk, of zijn bang om zwaarlijvig te worden en lijden aan anorexia of boulimie. Yoga kan je helpen jouw lichaam te waarderen door je aan te moedigen je te concentreren op de positieve aspecten ervan. Yoga kan je ook leren bewuster om te gaan met wat je eet, wat eetbuien en ander ongezond gedrag dat tot obesitas kan leiden, helpt voorkomen. Door regelmatig yoga te beoefenen en je te concentreren op hoe goed het voelt, zelfs bij de meest elementaire houdingen zoals aandachtig staan of voorover buigen voor een hamstringstretch, is het mogelijk om je lekker in je vel te voelen. Je leert waardoor je lichaam zich goed voelt en ontdekt manieren waardoor het er nog beter uitziet! Het belangrijkste van alles is misschien wel dat yoga helpt zelfvertrouwen te ontwikkelen; dit betekent leren hoe je jezelf niet alleen kunt accepteren maar ook onvoorwaardelijk lief kunt hebben – zelfs als niemand anders die gevoelens met ons deelt!

Yoga kan je helpen acceptatie en geduld te oefenen

De beoefening van yoga stimuleert de acceptatie van je lichaam, geest en emoties. Soms kun je je te zwaar voelen of moeite hebben met het accepteren van een blessure of andere lichamelijke beperkingen. Door yoga kun je leren jezelf altijd te accepteren, ook als het even tegenzit. Op dezelfde manier helpt yoga ons anderen te accepteren zoals ze zijn, in plaats van hen onze eigen verwachtingen op te leggen of boos te worden omdat ze niet aan die verwachtingen voldoen. Hierdoor kunnen we meer geduld hebben met anderen terwijl zij hun eigen persoonlijke proces van groei en verandering doormaken. Yoga helpt ons ook steeds geduldiger te worden met onszelf, omdat we leren dat we ook niet perfect zijn – we zijn mensen!

Je hoeft niet naar yogales om de vruchten van yoga te plukken

Het maakt niet uit of je een complete beginner bent of een yogi in spe. Yoga kan altijd en overal worden beoefend, of het nu thuis is of in de trein naar het werk.

Als je nog nooit eerder yoga hebt geprobeerd, zijn er genoeg bronnen beschikbaar die je kunnen helpen om te beginnen. Misschien kost het wat tijd om aan bepaalde houdingen te wennen (vooral als je fysieke beperkingen hebt), maar laat dit je niet ontmoedigen om door te gaan! Er zijn veel voordelen verbonden aan het regelmatig beoefenen van yoga, dus hou vol!

Yoga is ook een geweldige manier voor mensen die al mediteren om hun beoefening te bevorderen door zich te concentreren op ademhalings- en ontspanningstechnieken voordat ze complexe houdingen proberen. Dit houdt hen gefocust tijdens de les en zorgt voor een gevoel van kalmte tijdens de dag buiten de les.

Yoga is meer dan lichaamsbeweging

Je denkt misschien: “Yoga is toch alleen maar beweging?”

Fout. Yoga is meer dan lichaamsbeweging – het is ook een vorm van meditatie. Door je te concentreren op jouw ademhaling en in het moment te zijn, kun je diepe ontspanning en acceptatie van jouw lichaam oefenen – zelfs als je niet in perfecte vorm bent. Als we ons niet laten meeslepen in het vergelijken met anderen of ons zorgen maken over de toekomst of het verleden (of zelfs onze meest recente fouten), kunnen we het leven meer waarderen zoals het nu is. En als we ons gelukkiger voelen met waar we vandaag zijn dan waar we gisteren waren, wordt het veel gemakkelijker om positief te blijven en vooruitgang te boeken met onze doelen!

Yoga is ook niet competitief – het is vaak eerder herstellend dan fysiek uitdagend. Je hoeft geen specifieke houding eerder te bereiken dan anderen; in plaats daarvan richt je je op zaken als de juiste ademhaling bij elke beweging, zodat je je in elke stretch kunt ontspannen zonder ergens pijn of ongemak te voelen.

Conclusie

Het lijkt misschien veel, maar maak je geen zorgen. Je hoeft niet al deze dingen tegelijk te doen. Probeer gewoon deze lijst door te nemen en kijk wat je vandaag kunt doen waardoor je morgen gelukkiger bent!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *