Wat is Mindfulness?

Mindfulness is het bewust ervaren van je lichaam, gedachten en gevoelens. Het creëert ruimte in je geest. Mindfulness stelt je in staat om zonder oordeel of kritiek getuige te zijn van je gedachten en emoties.

Mindfulness gaat over volledig bewust zijn van het huidige moment, zonder oordeel. Het gaat over het zien van nieuwe dingen over jezelf en je omgeving die je misschien niet eerder hebt opgemerkt.

Wanneer je mindfulness beoefent, zul je dingen opmerken zoals:

  • Hoe je lichaam aanvoelt in verschillende situaties (bijv. zittend op een stoel, staand)
  • Hoe het voelt als mensen tegen je praten (bijv. welke woorden ze gebruiken)
  • Hoe het weer in de loop van de tijd verandert (bijv. hoe de wolken langs de hemel bewegen)

Mindfulness geeft ruimte in je hoofd

Mindfulness is een manier van aandacht schenken aan je gedachten, gevoelens en omgeving in het huidige moment. Het kan je helpen om meer helderheid te krijgen over wat er op dit moment gebeurt.

Mindfulness kan je ook helpen contact te maken met jezelf door je meer bewust te worden van hoe je lichaam aanvoelt en welke gedachten of emoties er in je lichaam om gaan. Je raakt meer afgestemd op sensaties zoals spanning in de spieren of benauwdheid en herkent wanneer een gevoel prettig of onprettig, neutraal of traumatisch.

Dit bewustzijn kan vervolgens gebruikt worden tijdens meditatieoefeningen, waarbij men zich kan concentreren op de ademhaling of kan voelen hoe de ademhaling zich uitbreidt bij elke inademing en samentrekt bij elke uitademing, totdat men een staat van leegte bereikt waarin er helemaal geen gewaarwording meer is.

Mindfulness kan heel eenvoudig zijn

Mindfulness is een mentale toestand van bewust zijn van het huidige moment zonder het weg te wensen. Dit kan heel eenvoudig zijn, en je kunt mindful momenten overal en op elk moment beoefenen.

Mindfulness beoefenen kan zittend, liggend, staand, of zelfs lopend. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen “verkeerde” manieren zijn om mindfulness te beoefenen!

Waarom is mindfulness zo populair?

  • Mindfulness is een manier om te ontspannen, te focussen en productief te zijn.
  • Het helpt je om gezonder te worden.
  • Het kan je helpen creatiever te worden.
  • En het kan je helpen om meer gedaan te krijgen op het werk!

Wat doet mindfulness met onze hersenen?

Mindfulness helpt je om je aandacht op een meer evenwichtige manier te beheren. Het stelt je in staat de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn, zonder je te verliezen in je eigen gedachten of de emoties van anderen. Als je mindful bent, kun je op de juiste manier reageren in plaats van te overreageren of te impulsief te worden.

Mindfulness maakt gebruik van alle delen van de hersenen, dus het beïnvloedt veel processen tegelijk:

  • De frontale kwab is verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen en impulscontrole; het zorgt ook voor motivatie en optimisme. Mindfulness versterkt dit gebied door ons te helpen betere keuzes te maken en ons meer vertrouwen te geven in ons vermogen om moeilijke situaties met gemak het hoofd te bieden.
  • De pariëtale kwab helpt bij het beheren van zintuiglijke informatie en motorische vaardigheden zoals lopen of praten (de zogenaamde vrijwillige bewegingen), dus als we denken aan het doen van deze taken tijdens de meditatie versterken we deze gebieden, evenals ons vermogen om te focussen op hen. Dit maakt leren gemakkelijker omdat onze geest niet wordt afgeleid door andere dingen die om ons heen gebeuren; in plaats daarvan kunnen we ons concentreren op wat er in onszelf gebeurt – en dat is waar het echte leren plaatsvindt!

Mindfulness is het bewust ervaren van je lichaam, gedachten en gevoelens. Het zorgt voor ruimte in je hoofd 

Mindfulness is een manier om aandacht te besteden aan je leven. Het schept ruimte in je geest en stelt je in staat om bewuste keuzes te maken over hoe je op dingen reageert.

Mindfulness gaat over bewust zijn van je lichaam, gedachten en gevoelens. Het gaat ook over bewust zijn van het huidige moment – hier en nu, niet verstrikt in het verleden of de toekomst. Dit kan helpen bij het omgaan met stress of depressie, omdat het ons helpt onze emoties op te merken zonder er meteen naar te handelen. Mindfulness geeft ons de tijd te geven om na te denken over wat we aan het doen zijn voordat we reageren op eventuele impulsen die opkomen.

Conclusie

Mindfulness kan een krachtig hulpmiddel zijn voor iedereen die een vrediger, evenwichtiger en gelukkiger leven wil leiden. Mindfulness is een vaardigheid die je kunt leren, wat betekent dat je er met oefening ook beter in kunt worden. Maar er zijn veel verschillende manieren om deze beoefening te benaderen en te vinden wat voor jou het beste werkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *