Bewegen

Waarom beweging zo belangrijk is

Lichaamsbeweging is een geweldige manier om gezond te blijven en je fit te voelen. Het kan jouw stemming verbeteren, je meer energie geven en je helpen ’s nachts beter te slapen. Maar als je nog nooit hebt gesport of al jaren niet meer hebt gesport, kan het intimiderend zijn om weer te beginnen. Daarom zijn wij hier: om jouw te laten zien waarom lichaamsbeweging zo belangrijk is!

Lichaamsbeweging is van cruciaal belang voor je gezondheid.

Lichaamsbeweging is essentieel voor jouw gezondheid. Het helpt je gewicht te beheersen en een gezond gewicht te behouden. Lichaamsbeweging helpt ook chronische ziekten te voorkomen, het kan jouw hart gezond houden en helpen je hersenen gezond te houden.

Een paar keer per week bewegen kan jouw leven veranderen.

Je hoeft geen professionele atleet te zijn of intensief te trainen om de vruchten van lichaamsbeweging te plukken. Studies tonen aan dat zelfs kleine hoeveelheden lichaamsbeweging een aanzienlijk effect op je gezondheid kunnen hebben, waaronder het verlagen van jouw risico op hartziekten en diabetes.

Lichaamsbeweging is ook goed voor de geestelijke gezondheid. Uit een aantal studies blijkt dat regelmatige lichaamsbeweging stress vermindert, de slaapkwaliteit verbetert en ons helpt ’s nachts beter te slapen en ons overdag meer ontspannen te voelen.

Gewicht dragende activiteiten zoals wandelen of hardlopen zijn vooral goed voor de spierkracht en botdichtheid, wat betekent dat ze in de toekomst osteoporose kunnen helpen voorkomen. En als je nog niet regelmatig beweegt, is aangetoond dat het toevoegen van slechts vijf minuten aan het eind van elke dag jouw energieniveau al een boost geeft!

Lichaamsbeweging kan je helpen beter te slapen.

Het blijkt dat lichamelijke activiteit je kan helpen beter te slapen. Bewegen blijkt de slaapkwaliteit op verschillende manieren te verbeteren. Lichaamsbeweging kan je helpen sneller in slaap te vallen en dieper te slapen, waardoor je gemakkelijker kunt ontspannen en wegdromen in dromenland.

Lichaamsbeweging kan ook helpen het stressniveau te verlagen, wat een belangrijke reden kan zijn waarom mensen ’s nachts moeite hebben met slapen. Als we regelmatig sporten, maken we bovendien op natuurlijke wijze endorfine vrij, die ons gelukkiger en minder angstig doen voelen.

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest! En als je erover denkt om lid te worden van een sportschool of te beginnen met een thuisworkout, dan is dit misschien het ideale moment: Studies tonen aan dat sporten voor het slapen gaan ervoor zorgt dat je langer – en beter – kunt slapen!

Lichaamsbeweging helpt je om je echt goed te voelen over jezelf, wat je stemming verbetert.

Je zult je beslist beter in je vel voelen als je regelmatig sport. Het kan je helpen gewicht te verliezen, jouw spieren te versterken en fit te worden, depressie te verminderen, jouw zelfvertrouwen en stemming te verbeteren, angst te verminderen en jouw energieniveau te verhogen.

Sporten verhoogt je energieniveau en vermindert vermoeidheid.

  • Lichaamsbeweging verhoogt jouw energieniveau en vermindert vermoeidheid.
  • Als je beweegt, gebruiken de lichaamscellen meer zuurstof en voedingsstoffen om energie te creëren. Doordat lichaamsbeweging de bloedtoevoer naar de spieren verhoogt, kunnen afvalstoffen zoals kooldioxide en melkzuur sneller worden afgevoerd, zodat ze zich niet ophopen in de bloedstroom of het spierweefsel. Dit helpt vermoeidheid of moeheid te verminderen die kan optreden na het sporten of tijdens perioden van lichamelijke activiteit wanneer je dat niet gewend bent.
  • Door lichaamsbeweging voel je je beter: Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig oefeningen doen, melden dat ze zich regelmatig gelukkig, optimistisch en mentaal alert voelen (zelfs tijdens periodes van depressie). In feite suggereren veel studies dat lichaamsbeweging een van de meest effectieve manieren is om stress te verlichten door de niveaus van stresshormonen zoals cortisol in jouw systeem te verlagen. Vermindering van deze hormonen helpt beschermen tegen hart- en vaatziekten, diabetes en andere gezondheidsproblemen die verband houden met chronische stress veroorzaakt door dagelijkse beslommeringen zoals files!
  • Bewegen voor het slapen gaan verbetert de kwaliteit van jouw slaap, omdat het cortisolniveau wordt verlaagd en de REM-cycli worden verbeterd, waardoor de hersenfunctie gedurende de dag wordt hersteld, zodat we ’s nachts fris wakker worden in plaats van moe te zijn van slaapgebrek. Andere factoren die bijdragen tot een betere rust zijn een goede houding tijdens het slapen, het vermijden van cafeïne voor het slapen gaan, het weghouden van elektronica, enz.

Conclusie

Het komt erop neer dat lichaamsbeweging goed voor je is, en het hoeft geen karwei of pijn te zijn. Je hoeft er ook geen uren van jouw dag aan te besteden om fit te blijven; 15 minuten zijn al voldoende. De sleutel is om iets te vinden dat voor jou werkt – of het nu wandelen in de natuur is, thuis dansen met vrienden na het werk, of yogalessen volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *