natuur

Voordelen van in de natuur zijn

We zijn het er allemaal over eens dat de natuur geweldig is, maar wist je dat het ook goed voor je is? Hier zijn enkele van de vele voordelen van een verblijf in de buitenlucht:

Breng meer tijd door in de natuur om uw gezondheid te verbeteren

  • Beter slapen: Tijd doorbrengen in de natuur kan je helpen beter te slapen, en het werkt voor zowel volwassenen als kinderen. Uit een studie bleek dat “een middagwandeling in een bos of park” de kwaliteit van de slaap verbeterde bij kinderen met autisme, terwijl uit een andere studie bleek dat studenten die toegang hadden tot een buitenruimte beter sliepen dan studenten zonder toegang. De onderzoekers zeggen dat de natuur “herhaalbare beelden en geluiden” biedt die onze hersenen helpen zichzelf te resetten voor het slapengaan – en we hoeven niet in de diepe wildernis te zijn; alleen bomen om ons heen is genoeg!
  • Ontspan: Wanneer was de laatste keer dat je iets ontspannends hebt gedaan? Misschien ben je op vakantie geweest, maar zo niet probeer dan buiten te gaan wandelen of zoveel mogelijk bij je raam te zitten, zodat wanneer het tijd wordt voor je lichaam om te ontspannen, het er al klaar voor is! Je kunt ook muziek of meditatie apps (zoals Headspace) gebruiken wanneer dit gebeurt.

Buiten zijn verlaagt de bloeddruk

Buiten zijn is ontspannend. Een wandeling in het park, een bergpad beklimmen of zelfs gewoon op jouw veranda zitten kan je helpen ontspannen en jouw bloeddruk verlagen. Sleutelwoorden als “ontspannend” en “kalmerend” worden vaak gebruikt om de natuur te beschrijven, maar er is een reden waarom deze woorden zo gebruikelijk zijn. De natuur helpt ons echt te kalmeren en te ontspannen door ons te voorzien van beelden, geluiden en geuren die ons herinneren aan eenvoudigere tijden – tijden waarin we niet gestrest waren over rekeningen, files of te laat komen op een afspraak.

Wat betreft het verlagen van de bloeddruk (wat goed is, want hoge bloeddruk kan leiden tot hartaandoeningen), is aangetoond dat tijd doorgebracht in een natuurlijke omgeving meetbare effecten heeft op stressniveaus en fysieke gezondheidsresultaten zoals hartslagvariabiliteit.

Krijg meer vitamine D

Als je geen grote fan bent van de zon, heb je misschien een tekort aan vitamine D. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die het lichaam helpt bij de opname van calcium en fosfor, die belangrijk zijn voor de opbouw van sterke botten. Het is ook nodig voor gezonde tanden en spieren, en de immuunfunctie.

Helaas is er niet veel vitamine D in onze voeding; je moet het grotendeels halen uit blootstelling aan zonlicht of supplementen. Je lichaam kan het zelf op natuurlijke wijze aanmaken door blootstelling aan zonlicht (maar alleen als je er lang genoeg aan blootstaat). Er zijn ook kleine hoeveelheden te vinden in bepaalde voedingsmiddelen zoals vette vis en paddenstoelen.

Beter slapen

Je zult beter slapen.

Een nachtje buiten kamperen is een geweldige manier om je circadiane ritme op natuurlijke wijze te resetten en je lichaam te trainen om op bepaalde momenten van de dag in slaap te vallen en wakker te worden. Uit een studie bleek dat mensen die twee weken in tenten sliepen een stabieler slaappatroon hadden dan degenen die binnenshuis sliepen, wat kan leiden tot een gezondere levensstijl. Blootstelling aan zonlicht kan je ook helpen je ogen dicht te doen als je weer thuis bent: Onderzoekers hebben ontdekt dat blootstelling aan natuurlijk licht (in tegenstelling tot kunstlicht) verband houdt met een betere slaapkwaliteit en minder nachtelijke verstoringen.

Geniet van een gevoel van rust en ontspanning

De natuur wordt vaak “de grote genezer” genoemd. Of je nu een wandeling maakt langs een pad of geniet van een ontspannende dag aan het strand, tijd doorbrengen in de natuur kan jouw stemming verbeteren en u een gevoel van kalmte geven.

Als je je gestrest of angstig voelt, kan tijd buiten doorbrengen deze gevoelens helpen verminderen. De beelden, geluiden en geuren van de natuur lijken een herstellend effect te hebben op mensen – vooral kinderen!

Conclusie

We hopen dat we je hebben overtuigd om meer tijd buiten door te brengen en dat onze tips je op weg hebben geholpen. Vergeet niet dat er veel voordelen verbonden zijn aan het doorbrengen van tijd in de natuur – of het nu gaat om een korte wandeling of een wandeling van een hele dag door het bos. En als geen van deze redenen je al hebben overtuigd, overweeg dan dit: wanneer was de laatste keer dat een arts een uur buiten in jouw achtertuin voorschreef als onderdeel van een behandeling?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *