Flexibeler worden

Tips om lichamelijk flexibeler te worden

Fysiek flexibel zijn is een belangrijk onderdeel van elke trainingsroutine. Of je nu je sportprestaties wilt verbeteren of je gewoon gezonder en comfortabeler wilt voelen, stretchen kan helpen.

Als je flexibeler wilt worden en jouw algehele gezondheid en welzijn wilt verbeteren, lees dan verder! Hier zijn enkele tips over hoe je kunt beginnen:

Focus op je ademhaling

Of je nu een doorgewinterde yogi bent of een inflexibele newbie, een van de meest effectieve manieren om je flexibiliteit te vergroten is door je te concentreren op wat er gebeurt met je ademhaling. Diepe en langzame ademhaling helpt de spieren te ontspannen en verbetert de bloedstroom, wat kan helpen pijn en ongemak te minimaliseren als je stretcht. Om deze techniek te oefenen, adem in door je neus voor ongeveer vijf seconden voordat je langzaam uitademt door samengetrokken lippen voor ongeveer zes seconden. Zorg er bij het uitademen voor dat je visualiseert dat alle spanning jouw lichaam verlaat bij elke uitademing – dit helpt om jouw geest gericht te houden op ontspanning in plaats van op het aanspannen als reactie op pijn of ongemak.

Indien mogelijk (afhankelijk van waar je bent), probeer deze stretchoefeningen te doen op een moment dat er niemand anders in de buurt is, zodat afleiding niet in de weg staat van het concentreren op jezelf en het handhaven van een goede houding tijdens elke stretch.

Laat je lichaam opwarmen voordat je gaat bewegen

Opwarmen is een belangrijk onderdeel van elke trainingssessie, omdat het lichaam zich zo kan voorbereiden op wat komen gaat. Door de spieren op te warmen verminder je het risico op blessures en vergroot je hun flexibiliteit.

Opwarmen helpt ook om de spieren van bloed te voorzien, waardoor ze een goede omgeving krijgen om in te trainen. Dit maakt het makkelijker voor ze om hun werk goed te doen, wat leidt tot betere resultaten tijdens de training.

Houd stretches minimaal 20 tot 30 seconden vast, niet langer

Nu komen we bij de essentie van flexibiliteit. Het advies in dit deel is nuttig, maar ook vrij subjectief: er zijn geen goede of foute antwoorden. Je moet je vrij voelen om te experimenteren en je eigen mening te vormen over hoe lang je elke strekking moet aanhouden. Het belangrijkste is of je je prettig voelt bij de tijd die je bij elke rek vasthoudt voordat je naar een andere rek overgaat.

Als je vindt dat het langer dan 20 seconden (of zelfs 30 seconden) aanhouden van de stretch je lichamelijk niet hindert en je spieren losser maakt, ga dan je gang! Zorg er wel voor dat je gedurende die tijd diep ademhaalt, zodat de zuurstof door je hele lichaam wordt afgevoerd en ook andere voordelen van diep ademhalen (zoals ontspanning).

Als het langer dan 30 seconden aanhouden van een stretch om welke reden dan ook ongemakkelijk of pijnlijk aanvoelt, forceer jezelf dan niet te veel door te proberen verder te gaan dan dat punt – dat kan leiden tot letsel! Probeer de duur van elke herhaling te verkorten tot het weer beter aanvoelt, voordat je in de toekomst verder gaat op deze weg.

Conclusie

Met een beetje geduld kan jouw lichaam flexibeler worden. Het kan even duren voordat je merkbare resultaten ziet, maar het loont de moeite! Geef niet op; blijf het proberen en blijf voor je lichaam zorgen zodat het zich ook goed voelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *