Tips om jezelf voor te bereiden op Yoga

Yoga is een geweldige manier om gezond en fit te blijven, maar het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Als je nieuw bent met yoga of gewoon wat tips wilt over hoe je je het beste kunt voorbereiden op je volgende sessie, dan kan je bij mij terecht!

Bereid je mentaal voor

 • Gebruik een mantra. Een mantra is een woord of zin die je voor jezelf herhaalt, meestal in stilte in je hoofd. Het helpt je te concentreren op het huidige moment en kan je helpen te ontspannen.
 • Concentreer je op je ademhaling. Ademen is essentieel voor het leven, dus het is geen verrassing hoeveel invloed een goede ademhaling kan hebben op onze gemoedstoestand! Als je je voor de les angstig of gestrest voelt, kan het helpen om je te concentreren op het diep ademhalen tijdens de sessie, omdat dit helpt om die zenuwen te kalmeren en tegelijkertijd zuurstofrijk bloed door je lichaam te laten stromen, waardoor spieren en gewrichten tijdens de yogahoudingen beter kunnen werken.
 • Denk na over wat je gaat doen tijdens de les: Zorg ervoor dat je jezelf voor elke houding hebt gevisualiseerd hoe je die correct uitvoert, zodat je later, als het tijd is om ze thuis te oefenen, niet voor verrassingen komt te staan over hoe het er tijdens het oefenen uit zou moeten zien – vooral als je voor het eerst begint met nieuwe houdingen (waardoor je zelfvertrouwen aanzienlijk kan afnemen).

Koop een yogamat

Als je klaar bent om jouw eerste yogamat te kopen, zoek er dan een die comfortabel is en geschikt voor jouw lichaamstype en flexibiliteitsniveau. Je wilt een mat van natuurlijke materialen zoals rubber of jute, die helpen voorkomen dat je uitglijdt tijdens het oefenen.

De grip van de mat moet goed genoeg zijn om uitglijden te voorkomen in combinatie met vocht van zweet. Als je merkt dat je te veel uitglijdt, controleer dan of er geen scheuren in het materiaal zitten, zodat je weet of het snel aan vervanging toe is!

Vind de juiste muziek

Bij yoga kan de muziek waarnaar je luistert je ervaring maken of breken. Je hebt muziek nodig die rustgevend en ontspannend is, niet iets dat je afleidt van je taak. Maar welke muziek is ideaal voor yoga?

 • Geen teksten – yoga vereist concentratie, dus als een liedje teksten heeft, kunnen die afleiden.
 • Geen percussie – yoga gaat over het vinden van innerlijke rust en evenwicht; te veel percussie in je gekozen melodie maakt het moeilijk om dit evenwicht te vinden tijdens het oefenen omdat er altijd iets anders omheen gebeurt (in dit geval: percussie).
 • Geen lage tonen – als er lage tonen meespelen met wat er verder in je muziektrack gebeurt, zullen die lage tonen veel meer opvallen dan alle andere geluiden in het audiobestand zelf; daardoor zijn ze voor ons mensen niet alleen onmogelijk te negeren, maar ook volledig te blokkeren zodra we goed genoeg naar die specifieke frequenties beginnen te luisteren – wat minder concentratie tijdens de les betekent (en dus minder kans om zen te bereiken!).
 • Hoge tonen – Hoewel dit op zich geen slechte dingen zijn, omdat ze kunnen helpen het energieniveau te verhogen als we alleen thuis trainen zonder dat er iemand anders in de buurt is die ons zou kunnen afleiden om ons niet alleen op onszelf te concentreren; maar in combinatie met al het andere om ons heen (zoals percussie) kan dit leiden tot overprikkeling die stress veroorzaakt in plaats van de kalmerende ontspanning die we willen voordat we samen met anderen trainen onder toezicht van iemand die precies weet waar elk individu hulp nodig heeft bij het verbeteren van specifieke gebieden in zichzelf waar nog verbetering mogelijk is.”

Bereid je kamer voor

 • Bereid je kamer voor
 • Zorg ervoor dat je kamer warm en comfortabel is. Dit kun je doen door de lichten uit te doen, of kaarsen te gebruiken om een rustgevende sfeer te creëren. Als je een extra deur hebt tussen je yogaruimte en de rest van je huis, sluit die dan, zodat geluiden van buiten je niet afleiden van je focus op jezelf tijdens je practice.
 • Je kunt een timer gebruiken om de duur van je sessie in te stellen (meestal werkt 20-30 minuten goed). Dit houdt de zaken overzichtelijk en voorkomt dat je constant moet controleren hoeveel tijd er verstreken is terwijl je yoga houdingen doet!

Eet een kleine snack

Eet een kleine snack voordat je met je training begint. Eet iets lichts en vermijd voedsel met veel vet of suiker. Vermijd zware maaltijden met grote hoeveelheden voedsel (dit kan spijsverteringsproblemen veroorzaken tijdens het oefenen). Drink een glas water voordat je begint, zodat je maag niet leeg is.

Deze tips helpen je om je voor te bereiden op yoga.

 • Bereid je mentaal voor.
 • Koop een yogamat.
 • Vind de juiste muziek.
 • Bereid je kamer voor.
 • Eet een kleine snack voordat de les begint, zodat je je kunt concentreren op wat je doet en niet op je honger!

Conclusie

Yoga is een geweldige manier om te ontspannen, maar het is belangrijk om je voor te bereiden voordat je begint. Als je alles klaar heb, kun je je gemakkelijker concentreren op de oefening en afleidingen zoals honger of vermoeidheid vermijden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *