Jezelf accepteren

Tips om jezelf te accepteren zoals je bent

Jezelf accepteren is een reis en het is niet altijd gemakkelijk om daar te komen, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jezelf op weg te helpen. Zelfacceptatie is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt, het is een continu proces.

Maak een lijst van je goede eigenschappen

  • Maak een lijst van je goede eigenschappen.
  • Schrijf op wat je leuk vindt aan jezelf.
  • Schrijf op waar je goed in bent.
  • Schrijf op waar je trots op bent.
  • Schrijf op waar je dankbaar voor bent.
  • Schrijf op wat je tot nu toe bereikt hebt in je leven, zonder dat te vergelijken met anderen

Geef jezelf een peptalk

Als je in een slechte bui bent, probeer jezelf een peptalk te geven. Ook al voelt het alsof je minder bent dan een ander, dat is namelijk niet zo. Iedereen heeft slechte dagen – laat jezelf dus niet geloven dat jouw stemmingen op de een of andere manier slechter zijn dan die van anderen of dat ze iets zeggen over wie je bent als persoon of zelfs wat voor dag het gaat worden!

Zelfs als je een vreselijke dag hebt gehad en het gevoel hebt dat alles verkeerd voor je is gegaan, bedenk dan dat er ten minste één goed ding moet zijn geweest aan vandaag – bijvoorbeeld: vanmorgen gezond genoeg wakker worden om uit bed te komen – en richt je daarop in plaats van stil te staan bij de negatieve gedachten in je hoofd (of hart).

Neem contact op met iemand die je vertrouwt

Probeer iemand te vinden die je vertrouwt en met wie je gemakkelijk kunt praten. Dit kan een vriend, familielid, partner of adviseur zijn. Zij zullen naar je luisteren zonder je te veroordelen en je helpen uitzoeken wat je nu moet doen. Je kunt over je gevoelens praten, maar verwacht niet dat hij of zij al je problemen voor je oplost! Zorg ervoor dat je je veilig voelt bij deze persoon voordat je persoonlijke informatie met hem of haar deelt.

Conclusie

We hopen dat deze tips je helpen jezelf te accepteren zoals je bent. Als je worstelt met zelfacceptatie, weet dan dat er niet één juiste manier is. Je kunt klein beginnen door je op één ding tegelijk te concentreren, of iets proberen als visualisatieoefeningen of meditatie, die je kunnen helpen je gevoel van eigenwaarde van binnenuit op te bouwen. En onthoud: er is niets mis mee om de tijd te nemen op deze reis! Want Jezelf accepteren heeft tijd nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *