anderen leren kennen

Tips om anderen te leren kennen

Misschien heb je een nieuwe baan, maak je nieuwe vrienden, of begin je net mensen te ontmoeten na een lange tijd alleen te zijn geweest. Hoe dan ook, het is altijd goed om te weten hoe je anderen leert kennen.

Vragen stellen

De eerste stap om iemand te leren kennen is vragen stellen. Maar niet zomaar vragen. Je wilt open vragen stellen die de ander aanmoedigen om meer over zichzelf en zijn interesses te vertellen.

Vraag hen naar hun hobby’s of interesses – niet alleen “Wat doe je graag?” maar ook “Wat zijn enkele van je favoriete hobby’s?”. Dat zal je helpen een beter idee te krijgen van wie ze zijn als persoon en je inzicht geven in wat hen gelukkig of ongelukkig maakt in het leven.

Observeer hun reacties

Als je iemand probeert te leren kennen, let dan op hoe ze reageren. Luister naar de toon van hun stem en let op hun gezichtsuitdrukkingen, en zoek dan naar patronen. Als je merkt dat iemand bijzonder opgewonden lijkt over bepaalde onderwerpen, vraag hem dan later in het gesprek meer over die onderwerpen. Tegelijkertijd, als je merkt dat iemand nerveus of negatief reageert als je iets bespreekt, vermijd dat onderwerp dan in toekomstige gesprekken met die persoon totdat hij of zij er klaar voor is of bereid is erover te praten.

Veroordeel ze niet

Als je iemand leert kennen, veroordeel hem/haar dan niet. Dit betekent dat je niet moet oordelen of het slechtste van hen moet denken. Wees ook niet onbeleefd of neerbuigend; het is gemakkelijk om negatieve neigingen van anderen op te pikken, maar als je een band met een nieuw iemand wilt opbouwen, doe dan je best om die eigenschappen zelf niet te uiten.

Wees ook voorzichtig met oordelen – neem niet aan dat ze zo of zo zijn omdat ze een bepaalde persoonlijkheid of eigenschap hebben (bv. “Hij is zo raar!”). Wees ruimdenkend en geduldig en doe moeite om hen te leren kennen in plaats van te oordelen over wat zij zeggen en doen op basis van vooroordelen over wie zij zijn.

Toon empathie

Empathie is het vermogen om de gevoelens van een ander te begrijpen en te delen. Het is een belangrijk onderdeel van iemand leren kennen, omdat het laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat ze te zeggen hebben en dat je goed kunt luisteren. Met andere woorden, empathie zorgt ervoor dat mensen zich begrepen voelen door anderen, waardoor ze je aardiger kunnen vinden.

Conclusie

Als je wilt dat mensen je beter leren kennen, is het belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen. Dat doe je door goed te luisteren naar wat ze te zeggen hebben en vragen te stellen waaruit interesse in hun leven blijkt. Let op je reactie en probeer niet te snel te oordelen, want iedereen heeft zijn eigen worstelingen die misschien anders zijn dan die van jou, maar toch net zo echt! Ten slotte zal het tonen van empathie voor anderen helpen vertrouwen op te bouwen tussen individuen die na verloop van tijd een relatie met elkaar aangaan. Het is ook goed om tijd te investeren in jezelf. Vergeet dit daarom ook niet te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *