Omgaan met depressie

Omgaan met depressie

Als je je depressief voelt, ben je niet alleen. Depressie treft elk jaar miljoenen mensen en het kan een hele uitdaging zijn om ermee om te gaan. Als jij of iemand die je kent met een depressie worstelt, zijn hier enkele tips om ermee om te gaan:

Bereik anderen

Doe een beroep op je omgeving.

  • Praat met iemand die je vertrouwt – een vriend, familielid of collega.
  • Sluit je aan bij een steungroep die zich richt op depressie of angst.
  • Ga naar een therapeut

Probeer actief te zijn en te bewegen

Lichaamsbeweging kan een geweldige manier zijn om jouw geestelijke gezondheid te verbeteren. Het is ook goed voor jouw lichamelijke gezondheid en kan je helpen beter te slapen.

Het helpt je om te gaan met stress, je energieker te voelen, je beter te concentreren en gezonder te eten. Probeer indien mogelijk buiten in het daglicht te bewegen (al is het maar een korte wandeling om de hoek).

Houd je hobby’s bij

Maak een lijst van je hobby’s en de dingen die je graag doet. Nu is het tijd om specifiek te worden. Zeg niet alleen “ik lees graag”, maar vermeld ook hoeveel boeken je deze maand hebt gelezen, aan welke auteurs je de voorkeur geeft of van welke genres je het meest geniet.

Dit helpt je eraan te herinneren welke activiteiten gezond zijn voor je geestelijke gezondheid (lichaamsbeweging, yoga) en welke niet. Het kan ook anderen die je willen steunen in de moeilijkste momenten van het leven aanmoedigen door suggesties te doen over hoe zij je zouden kunnen helpen je geest bezig te houden als je worstelt met depressie.

Als deze oefening overweldigend of zinloos aanvoelt – of als het helpt maar nog steeds niet genoeg ideeën oplevert – vraag dan ook vrienden en familieleden om hun inbreng!

Organiseer je leven

  • Organiseer je dagelijkse routine.
  • Houd een to-do lijst bij.
  • Zorg ervoor dat je werkplek schoon en netjes is.
  • Probeer een regelmatig slaapschema aan te houden. Zorg ervoor dat je aan het eind van de dag genoeg tijd hebt om te ontspannen en tot rust te komen, zodat je elke nacht goed kunt slapen, zelfs als dat betekent dat je overdag dutjes moet doen of dingen moet doen zoals het vermijden van cafeïne na lunchtijd.

Overweeg professionele hulp in te schakelen

Als je denkt dat je hulp nodig hebt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Het is goed om hulp te vragen aan een geestelijke gezondheidswerker. Als je de bovenstaande stappen hebt geprobeerd en ze werken niet, praat dan met jouw arts of bezoek een geestelijk verzorger.

Als je depressie erger wordt en je dagelijks leven langer dan twee weken belemmert, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken.

Je kunt depressie niet alleen bestrijden, maar je kunt wel stappen ondernemen om je beter te voelen

Depressie is een veel voorkomende geestesziekte. Depressie is behandelbaar, en er zijn veel verschillende soorten behandelingen. Depressie kan worden voorkomen door gezond te blijven, steun te krijgen van familie en vrienden, geen drugs of alcohol te gebruiken als je je down voelt, maar hulp te zoeken als je die nodig hebt en manieren te leren om met stressvolle gebeurtenissen in het leven om te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *