minder stress

Minder stress door ontspanning

Hoewel ik geloof dat stress een normaal onderdeel van het leven is, zijn er momenten waarop het nuttig is om enkele strategieën bij de hand te hebben om de effecten van stress te beheersen. Hier zijn enkele tips om je stressniveau te verlagen:

Gestrest?

Stress hoort bij het leven. Stress kan worden veroorzaakt door vele dingen, goede of slechte. Stress is soms noodzakelijk om te overleven, bijvoorbeeld wanneer we in gevaar zijn en snel en doeltreffend moeten reageren. Het kan ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals gezinsproblemen of financiële moeilijkheden die ons dwingen moeilijke beslissingen te nemen om ze op te lossen.

Stress kan jouw gezondheid op meer dan één manier beïnvloeden: stresshormonen komen vaak vrij in de bloedbaan wanneer je je angstig of bang voelt, wat spierspanning, hoofdpijn en hoge bloeddruk kan veroorzaken; chronische stress kan leiden tot depressie; het kan er ook voor zorgen dat je minder goed bestand bent tegen het oplopen van een verkoudheid, omdat jouw immuunsysteem wordt verzwakt door de constante productie van cortisol (het hormoon dat in verband wordt gebracht met stress).

Negeer je telefoon even

Of je nu moet kalmeren voor een grote vergadering, of je gewoon beter moet voelen over jezelf in het algemeen, volg deze eenvoudige stappen:

  • Zet een timer voor 15 minuten en leg je telefoon ergens uit het zicht weg.
  • Doe iets wat je blij maakt en goed voelt (lees een boek, breng tijd door met vrienden)
  • Doe iets dat je lichaam ontspant of kalmeert (neem een bad, maak een wandeling in de natuur)

Oefen je geest en lichaam

Lichaamsbeweging kan ook goed zijn voor je geestelijke gezondheid. Uit een studie van de Harvard Medical School blijkt dat mensen na een training melden dat ze zich minder gestrest voelen dan daarvoor.

Lichaamsbeweging stimuleert ook de productie van endorfine – feel-good hormonen die ons gelukkig en ontspannen doen voelen. Lichaamsbeweging is ook goed voor de slaap omdat het helpt spierspanning te ontspannen, overtollige energie te verbranden en spanning in het lichaam los te laten zodat we ’s nachts sneller in slaap kunnen vallen. Als je geen tijd hebt om elke dag te gaan hardlopen of naar de sportschool te gaan (of als die opties er niet zijn), dan zijn er andere manieren om te bewegen: dansen in jouw woonkamer, een avondwandeling maken, zelfs opruimen in huis telt mee!

Memo aan mezelf

Ontspanning is belangrijk. Het helpt je om je beter te voelen, en het helpt je om je werk beter te doen.

  • Wees lief voor jezelf. Jij hebt de regels niet gemaakt, of de situatie gecreëerd waarin je werk stressvol en veeleisend is. Wees niet hard voor jezelf, want je bent een mens, en mensen maken voortdurend fouten.
  • Besteed aandacht aan je gevoelens: Als er iets gebeurt waardoor je je boos of verdrietig of bang voelt, merk dan op hoe dit voelt in je lichaam (zijn er vlinders in je buik? Zijn er tranen achter je ogen?) Gewoon weten welke emotie die lichamelijke sensaties veroorzaakt, kan helpen de impact ervan te verminderen op hoe we stress in ons lichaam ervaren – en emoties spelen een grote rol in hoe we reageren op wat het leven ons voor de voeten werpt!

MEDITEREN

Meditatie is een praktijk die je helpt te ontspannen en je geest te focussen. Het kan je helpen stress en angst te verminderen, je gezondheid en welzijn te verbeteren, en nog veel meer!

Er zijn veel verschillende manieren om te mediteren: van eenvoudige zitmeditatie tot meer geavanceerde methoden zoals mindfulness of transcendente meditatie. Je vindt er zeker een die voor jou werkt.

Conclusie

Hopelijk helpen deze tips je om stress te verminderen en wat rust in je leven te vinden. Als je meer ideeën hebt, voel je vrij om ze met ons te delen! Lees ook onze andere blog over kalmte in stressvolle situaties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *