Meer zelfvertrouwen

5 manieren om je zelfvertrouwen te verbeteren en van jezelf te houden

Het is gemakkelijk om een laag gevoel van eigenwaarde en gebrek aan zelfvertrouwen te krijgen als je niet weet wat je sterke punten zijn, of als je complimenten verkeerd opvat. Het kan ook moeilijk zijn om je goed te voelen over jezelf als je jezelf voortdurend vergelijkt met anderen en excuses maakt waarom zij een beter leven hebben dan jij. Er zijn echter manieren om je zelfvertrouwen een boost te geven! We hebben een lijst samengesteld van 5 dingen die je helpen een boost te geven in zelfvertrouwen.

Identificeer je sterke punten.

Identificeer je sterke punten.

Het is gemakkelijk om je te concentreren op onze zwakheden, maar het is belangrijk om ook onze sterke punten te erkennen. Als je dit kunt doen, voel je je beter over jezelf en heb je minder behoefte aan validatie van andere mensen.

Vergelijk jezelf niet met andere

De enige persoon die telt ben jijzelf! Vergelijk je leven niet met dat van iemand anders, want die zal nooit dezelfde ervaringen hebben als jij of zijn leven op dezelfde manier leiden. Jezelf negatief vergelijken met anderen is geen gezonde gewoonte en zal in de toekomst leiden tot een laag zelfbeeld.

Richt je niet op je zwakheden of fouten. Focus op wat jou geweldig maakt en wie jij bent.

Leer complimenten sierlijk te aanvaarden

Accepteer complimenten. Een van de beste manieren om je zelfvertrouwen te vergroten is leren hoe je een compliment met een glimlach aanneemt, in plaats van het te bagatelliseren of jezelf excuses te geven waarom je het niet verdient. Als iemand je een compliment geeft, bedank hem dan en erken wat hij of zij heeft gezegd. Dit zal hen een goed gevoel geven en je eraan herinneren dat er mensen in de wereld zijn die de waarde zien in wie jij bent als persoon.

Begin met sporten

Een van de beste manieren om je zelfverzekerd te voelen is sporten. Als je sport, maakt je lichaam endorfine vrij. Endorfinen zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat je je gelukkig en ontspannen voelt. Ze helpen ook om pijn te verminderen en je stemming te verbeteren. Door lichaamsbeweging komt endorfine vrij, waardoor je ’s nachts beter slaapt en de kwaliteit van je slaap verbetert doordat je sneller in slaap valt en langer blijft slapen.

Houd een dankbaarheid dagboek bij

Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek is een van de beste manieren om je zelfvertrouwen te verbeteren en van jezelf te houden. Een dankbaarheidsdagboek hoeft niet ingewikkeld te zijn, het kan zo simpel zijn als een notitieboekje of zelfs gewoon dingen opschrijven op je telefoon. Als je nog niet begonnen bent, is het ook belangrijk om elke dag een paar dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent in je leven.

Een dankbaarheidsdagboek helpt je om alle goede kanten van je leven te zien in plaats van je te richten op wat er mis is met jezelf of hoe anderen beter zouden kunnen zijn in hun werk dan jij in het jouwe. Het doel van deze oefening is jezelf eraan te herinneren dat er veel aspecten van je leven zijn die goed gaan en je niet alleen te richten op de negatieve kanten.

Zorg ervoor dat je een lijst maakt van alles wat nu goed gaat in je leven, zodat als het later weer moeilijk wordt (want dat gebeurt), dan helpt deze lijst je eraan te herinneren waarom de dingen niet zo slecht zijn als ze nu lijken.”

Behandel jezelf met vriendelijkheid en mededogen.

Je bent menselijk, en mensen maken fouten. Dus als je een fout maakt of uitglijdt, herinner jezelf daaraan en vergeef jezelf. Als we onszelf verwijten maken en ons schuldig voelen over onze fouten, voelen we ons alleen maar slechter over onszelf. We kunnen nooit perfect zijn.

In mijn eigen ervaring met het leren van mezelf te houden, heb ik geleerd hoe belangrijk het is om mezelf zoveel mogelijk met vriendelijkheid en mededogen te behandelen. Als ik me down of angstig voel over iets in mijn leven, probeer ik manieren te vinden om mezelf wat liefde te geven door mild voor mezelf te zijn voordat ik in een diepe zelfbeoordelings-modus terechtkom. Dat kan een wandeling buiten betekenen of het lezen van een inspirerend boek; wat op dat moment goed voelt, werkt voor mij persoonlijk het beste! Maar welke methode(s) je ook voor jezelf kiest –  je zult merken dat je emotionele toestand aanzienlijk verbetert als je begint jezelf beter te behandelen dan ooit tevoren.

met deze vijf stappen, kun je je zelfvertrouwen opbouwen en meer van jezelf houden.

Als je ooit hebt gewenst dat je meer zelfvertrouwen kon hebben, is het tijd om te beginnen met het opbouwen van je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen gaat over houden van wie je bent en de mening van anderen dat niet in de weg laten staan. Met deze vijf stappen kun je bouwen aan je zelfvertrouwen en meer van jezelf houden.

  • Identificeer je sterke en zwakke punten

Als we jonger zijn, hebben we de neiging om ons te concentreren op wat we slecht kunnen in plaats van waar we goed in zijn – en deze trend gaat voor sommige mensen door tot op volwassen leeftijd! In plaats van je te concentreren op wat er mis is met jezelf of hoeveel werk er gedaan moet worden voordat anderen je zullen accepteren, probeer te kijken naar de dingen die je uniek maken en gebruik ze als een voordeel in het leven. Of het nu gaat om het bespelen van een instrument of een goede luisteraar, er zijn vele manieren waarop iedereen iets speciaals heeft.

Conclusie

We hopen dat je deze stappen nuttig vindt en meer van jezelf gaat houden. Vergeet niet dat het belangrijk is om lief te zijn voor jezelf – je verdient het!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *