Tijd voor jezelf

Meer aandacht geven aan jezelf

Besteed meer tijd aan jezelf

Het idee om tijd voor jezelf te nemen kan een beetje intimiderend zijn. Het lijkt misschien het laatste wat je wilt doen als je de dagelijkse verantwoordelijkheden probeert te combineren met een fulltime baan en/of kinderen, om nog maar te zwijgen van alle andere dingen die je aandacht vragen.

Maar je kunt er niet omheen: Je moet goed voor jezelf zorgen als je wilt dat je relaties en carrière floreren. En hoewel het misschien vanzelfsprekend klinkt, lopen we soms in de val om onze eigen behoeften op de laatste plaats te zetten – en dat is voor niemand goed.

Het goede nieuws is dat ervoor zorgen dat je jezelf geeft wat je nodig hebt niet zo veel tijd kost als je zou denken – of in ieder geval meer dan een uur per dag! Elke dag slechts 10 minuten opzij zetten en volhouden maakt het verschil in hoeveel energie en enthousiasme (en creativiteit) er overblijft op het werk tijdens die lange dagen waarop iedereen zijn grens heeft bereikt en al aan naar huis gaan begint te denken.

Geef jezelf wat ademruimte

Om je hierbij te helpen, is het belangrijk jezelf ademruimte te geven. Dit kan zoiets eenvoudigs zijn als een paar minuten voor jezelf op kantoor of een extra lange lunchpauze zodat je buiten kunt eten in plaats van achter je bureau. Je kunt ook elke dag tijd uittrekken om na te denken over wat er in je leven gebeurt.

Sommige mensen vinden dat mediteren hen helpt helderheid te krijgen over de uitdagingen waar ze voor staan, terwijl anderen liever een dagboek bijhouden of naar muziek luisteren. Welke vorm deze activiteit voor jou ook aanneemt, geef jezelf toestemming om eerst voor jezelf te zorgen door alles wat er om je heen gebeurt opzij te zetten.

Mediteer

Meditatie is een geweldige manier om meer mindful te worden. Als je mediteert, geef je jezelf tijd en ruimte om stil te staan bij je gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen.

Als het gaat om het verbeteren van je levenskwaliteit, zijn er weinig dingen die zo goed kunnen helpen als meditatie. Hier zijn enkele manieren waarop het je leven kan verbeteren:

  • Meditatie maakt je gelukkiger. Uit onderzoek blijkt dat mensen die mediteren een hoger geluksniveau hebben dan mensen die niet mediteren.
  • Meditatie helpt stress in het lichaam te reguleren door het cortisolniveau te verlagen. Als extra bonus helpt dit ook de bloeddruk te verlagen!
  • Meditatie verbetert de slaapkwaliteit.

Leer een nieuwe vaardigheid

Nieuwe vaardigheden leren kan een leuke en lonende manier zijn om tijd door te brengen. Je hoeft ook niet aan de top te beginnen. Als je bang bent om iets nieuws te proberen, wees dan niet bang; iedereen moet ergens beginnen!

Wees actiever

Lichaamsbeweging is de beste manier om je goed te voelen en gezond te blijven. Beweging helpt je beter te slapen, te ontspannen en je zelfverzekerder en positiever te voelen. Er zijn veel verschillende sporten die je kunt doen; het is aan jou!

Aandacht besteden aan je eigen ontwikkeling en welzijn kan ook je relaties verbeteren

Naast de voordelen die je kunt verwachten in je persoonlijke leven, kan aandacht voor je eigen ontwikkeling en welzijn ook helpen om je relaties te verbeteren.

Je zult je beter voelen over jezelf: Dit is waarschijnlijk het meest voor de hand liggende voordeel van zelfzorg – en het is zeker het vermelden waard. Als we tijd voor onszelf nemen, voelen we ons meestal beter over wie we zijn en hoeveel waarde we toevoegen aan het leven van anderen.

Je bent meer ontspannen: het is moeilijk om boos of gefrustreerd te zijn als je ontspannen bent! Het is ook moeilijk om ruzie met iemand te maken als beide partijen zich rustig en gelukkig voelen.

Je zult minder gestrest zijn: Stress leidt ons op een pad van negatief denken dat zich vaak uit in woede, wrok of angst. Als er te veel stress in ons leven is, geeft dat ons het gevoel dat we niet genoeg energie of goede ideeën over hebben voor iemand anders – en dat maakt het ons niet alleen moeilijk in onze relaties, maar ook daarbinnen (bijvoorbeeld op het werk).

Conclusie

Tot slot is het belangrijk te onthouden dat er geen juiste manier is om aan zelfzorg te doen. Je kunt voor jezelf zorgen op elke manier waar jij je goed bij voelt, zolang het voor jou werkt en je helpt je beter te voelen! Het belangrijkste is dat we ons best doen om gezonder te leven, zodat we een betere levenskwaliteit krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *