Jezelf leren kennen

Tips om jezelf te leren kennen

Als je bent zoals de meeste mensen, breng je veel tijd door in je eigen hoofd. Je denkt na over wat je hierna gaat doen, of waar je staat in het leven. Je denkt na over je verleden en over de toekomst. Maar heb je er ooit over nagedacht hoe dat denken invloed heeft op wie je bent? Hebben je gedachten invloed op hoe anderen je zien? Hoe kan het kennen van jezelf helpen om je relaties met anderen te verbeteren? In dit artikel onderzoeken we deze en andere vragen terwijl we onszelf beter leren kennen!

Leer je lichaam kennen door te letten op hoe het voelt

Het is belangrijk je lichaam te kennen en te weten wat het nodig heeft. Zelfzorg is de sleutel, en dat begint met aandacht voor hoe je je voelt. Als je gestrest of moe bent, is het gemakkelijk om de tekenen van lichamelijk ongemak te negeren totdat ze te veel worden. Maar als je voortdurend de waarschuwingssignalen van vermoeidheid of ziekte negeert, worden ze waarschijnlijk erger – en dan wordt het snel genoeg nog moeilijker om voor jezelf te zorgen. Door nu op te letten, kunnen we dit probleem later voorkomen.

Dus hoe kunnen we leren hoe we het beste kunnen luisteren om niet alleen te overleven maar ook te gedijen? De eerste stap is weten wat voor persoon je bent: Ben je een ochtendmens of een nachtbraker? Maken bepaalde voedingsmiddelen jouw maag onrustig terwijl andere helemaal geen reactie veroorzaken? Hoe reageer je gewoonlijk als iemand je om hulp vraagt? Deze tweede stap lijkt misschien voor de hand liggend, maar nogmaals: Het is zo belangrijk! We hebben allemaal verschillende gewoonten, dus soms duurt het even voordat we achter onszelf komen, vooral als sommige mensen zichzelf nog niet zo goed kennen.

Zoek uit wat je nodig hebt

Een van de beste manieren om jezelf te leren kennen is door de tijd te nemen om alleen na te denken. Het is gemakkelijk voor ons om een druk en hectisch leven te leiden, met zoveel activiteiten dat we geen tijd voor onszelf hebben. Maar zonder wat tijd alleen, kan het moeilijk zijn om erachter te komen wat je nodig hebt en wilt in het leven – en hoe vaak hebben we niet gehoord dat mensen het gelukkigst zijn als ze leven in overeenstemming met hun waarden?

Om voor jezelf te zorgen, moet je eerlijk zijn over wie je bent en over wat werkt voor je lichaam of geest op een bepaald moment. Dit kun je niet van andere mensen krijgen; niemand anders weet precies wat voor hem of haar werkt, tenzij hij of zij daar zelf achter komt. Alleen als we onszelf vragen stellen als: Wat vind ik leuk? Waar hou ik niet van? Wat brengt me vreugde? Kan ik nu zonder dit ding leven? Ben ik nu gelukkig?, zullen we dichter bij de ontdekking komen wie “jij” precies bent!

Leer wat emoties je vertellen

Emoties zijn signalen dat iets verkeerd of goed is. Ze kunnen positief of negatief zijn, of een mengeling van beide. Soms zijn emoties verwarrend, maar ze zijn belangrijk om te leren kennen, zodat we weten hoe we er op een gezonde manier op kunnen reageren.

Wen eraan om alleen met jezelf te zijn

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om jezelf te leren kennen is simpelweg alleen zijn met jezelf. Dit kan voor veel mensen moeilijk zijn, vooral als ze het niet gewend zijn of zich ongemakkelijk voelen in hun eigen gezelschap. Maar alleen zijn met jezelf is een essentieel onderdeel van persoonlijke ontwikkeling; het geeft iemand tijd voor introspectie en reflectie die niet mogelijk is wanneer we de hele tijd omringd zijn door andere mensen.

Er zijn veel manieren waarop je dit kunt realiseren:

  • Maak lange wandelingen in je eentje
  • Zit op je veranda met een boek (of laptop) en luister naar muziek.
  • Ga alleen kamperen

Vind de dingen die je vreugde brengen en maak er tijd voor vrij

Als je een lijst maakt van dingen die je vreugde brengen, kan dat zo simpel zijn als nadenken over wat je graag doet. Het belangrijkste is iets te vinden waardoor je je goed voelt. Als lezen je helpt ontspannen of lichaamsbeweging je lichaam de energie geeft die het nodig heeft om de dag door te komen, maak dan tijd vrij voor die activiteiten. Een wandeling door de buurt op een zonnige middag kan genoeg zijn om even afstand te nemen van je werk of school en je nieuwe energie en concentratie te geven. Of misschien zorgt het ’s avonds zitten met een boek ervoor dat je geest zich op iets anders concentreert dan op de honderden taken die elke dag moeten worden afgerond voordat je naar huis gaat. Wat ook geluk in je leven brengt, geef jezelf toestemming om het niet alleen vaak te doen, maar er ook van te genieten zonder schuldgevoel of zelfveroordeling!

Wees niet bang voor verandering

Wees niet bang voor verandering. Soms heb je misschien de beste bedoelingen, maar de manier waarop je over dingen denkt kan nu heel anders zijn dan in de toekomst. Wat nu een goed idee lijkt, zal dat in de toekomst niet altijd zijn. Als je veranderingen om je heen of in jezelf ziet, raak dan niet in paniek – omarm ze en leer ervan!

Sta open voor nieuwe ervaringen. Als je altijd doet wat vertrouwd is, hoe kan er dan ooit iets veranderen? Probeer af en toe iets nieuws; zelfs als het in het begin (of misschien wel ooit) niet goed uitpakt, zul je onderweg waardevolle lessen leren die het leven later beter kunnen maken!

Wees bereid om nieuwe dingen te proberen: angst kan ons ervan weerhouden om geweldige nieuwe dingen te doen.

Conclusie

Wanneer je voor het eerst jezelf begint te ontdekken, kan het overweldigend aanvoelen. Je denkt misschien dat er geen einde komt aan alle dingen die je over jezelf moet leren, en dat is niet erg! Dit is een proces dat tijd kost, dus heb geduld met jezelf. Lees in onze andere blog over de voordelen van alleen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *