We willen allemaal zo gezond, gelukkig en vitaal mogelijk zijn. Maar dat is niet altijd gemakkelijk.
Het leven kan je soms onverwachte obstakels bezorgen die je gezondheid uit balans brengen. Deze obstakels zijn onder meer negatieve gedachten en emoties; traumatische herinneringen; zorgen en piekeren; sociaal isolement en meer. In dit artikel bekijken we enkele van deze probleemgebieden, zodat je ze kan aanpakken met de beschikbare middelen.
Negatieve gedachten
Negatieve gedachten zijn niet alleen schadelijk omdat ze je slechter doen voelen. Ze hebben ook de neiging onjuist te zijn, of in ieder geval te generaliserend. Bijvoorbeeld, als je vriendin op het laatste moment plannen met je afzegt, en dan later een e-mail stuurt dat er iets tussen is gekomen en ze volgende week ook weer moet afzeggen, kan je negatieve gedachte zijn: “Ze wil nooit meer met me omgaan.” Dit is een overgeneralisatie; het generaliseert van één gebeurtenis (twee afgezegde plannen) naar al het toekomstige gedrag van je vriendin tegenover jou. Dat is onwaarschijnlijk! Wanneer mensen negatieve gedachten als deze hebben, denken ze vaak dat hun omstandigheid op de een of andere manier uniek is: “Deze situatie is nog nooit voorgekomen”, of gebeurt alleen bij mij. Maar in werkelijkheid zullen de meeste situaties zich steeds opnieuw voordoen – het is gewoon een kwestie van tijd tot we slecht nieuws krijgen of iemand anders handelt dan we verwachten!
Negatieve overtuigingen brengen ons niet alleen op een dwaalspoor wanneer we nadenken over onze eigen acties en emoties; ze veroorzaken ook problemen wanneer we het gedrag van andere mensen proberen te begrijpen en wanneer we plannen hoe we het beste verder kunnen gaan met iets belangrijks als ons carrièrepad of onze romantische relatie(s).
Slechte slaap
Slechte slaap kan worden veroorzaakt door stress, depressie of angst. Het is ook een veel voorkomend symptoom van overwerk. Onvoldoende slaap beïnvloedt de stemming en het energieniveau en wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op ziekten. Het verbeteren van jouw slaapkwaliteit kan veranderingen in jouw dagelijkse routine inhouden, zoals elke dag tijd vrijmaken voor ontspanningsactiviteiten zoals meditatie of lichaamsbeweging (maar niet vlak voor het slapengaan), elektronica minstens een uur voor het slapengaan uitschakelen en een regelmatig bedtijdschema aanhouden, zelfs in het weekend.
Traumatische herinneringen
Op een eenvoudig niveau is de herinnering aan een trauma niet anders dan de herinnering aan elke andere gebeurtenis.
Maar deze herinneringen zijn moeilijker te verwerken dan de meeste, omdat ze krachtige emoties en lichamelijke reacties bij ons teweeg kunnen brengen: we kunnen het gevoel hebben dat we de ervaring helemaal opnieuw meemaken; ons hart gaat tekeer; onze maag zakt onder ons vandaan. En als je traumatische gebeurtenis gepaard ging met lichamelijke schade, gaan die gevoelens en gewaarwordingen vaak ook gepaard met pijn – misschien zelfs met chronische pijn.
Vanwege deze intensiteit zullen sommige mensen vermijden om aan hun verleden te denken – en dat is begrijpelijk! Als je overweldigd wordt door negatieve emoties en lichamelijke symptomen, is het moeilijk om helder over iets anders na te denken. Maar het vermijden van je verleden betekent niet dat die emoties niet meer in je bestaan; het betekent alleen dat ze dieper in jezelf begraven liggen waar ze niet toegankelijk zijn of niet goed verwerkt kunnen worden (wat ze alleen maar sterker maakt).
Sociaal isolement
Sociaal isolement kan leiden tot depressie en tal van andere geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen. Het kan ervoor zorgen dat je minder snel beweegt of gezond eet, dat je eerder gestrest raakt en niet goed slaapt, of dat je je zelfzorg verwaarloost.
Je kunt sommige van deze probleemgebieden aanpakken met de beschikbare middelen
Als je je down voelt, kan het nuttig zijn te weten dat er hulpbronnen voor je beschikbaar zijn.
Je kunt deze middelen online of persoonlijk vinden:
- Gratis begeleiding via de website van jouw zorgverlener. Je kunt misschien ook gratis hulp krijgen via een hotline voor geestelijke gezondheid van de overheid.
- Een online steungroep op sociale media zoals Facebook en Twitter, waar mensen met soortgelijke problemen over hun ervaringen kunnen praten en elkaar kunnen steunen. Als je liever persoonlijk afspreekt dan elektronisch te communiceren, zijn er vaak ook plaatselijke steungroepen.
Conclusie
We hopen dat je door het lezen van dit artikel je in staat zult zijn om enkele veranderingen in je leven aan te brengen die je zullen helpen je goed te voelen.