De vier paden van Yoga

Yoga kent tientallen verschillende stijlen en scholen, elk met hun eigen benadering om verlichting te bereiken. In dit artikel zullen we kijken naar vier belangrijke paden in Yoga die je kunt volgen: Hatha Yoga (fysiek), Karma Yoga (mentaal), Bhakti Yoga (emotioneel), en Raja Yoga (spiritueel).

De vier grote paden van Yoga

Yoga is een manier van leven. Het is een filosofie, een wetenschap en een praktijk. Yoga is ook een levensstijl en zelfs een religie.

Yoga betekent vereniging; het verwijst naar je verbinding met het goddelijke door meditatie en andere spirituele praktijken (zoals zingen). Het woord yoga komt van het Sanskriet woord “yuj,” wat betekent “verbinden of verenigen” met het goddelijke in jezelf (je ziel) zodat je een verlicht leven kunt leiden in harmonie met het opperste bewustzijn.

Hatha Yoga

Het eerste pad van Yoga is Hatha Yoga. Hatha betekent “kracht” of “sterkte”. Het is de fysieke beoefening van yoga en richt zich op het verenigen van geest en lichaam om evenwicht, kracht, flexibiliteit en gezondheid te bereiken. Een van de belangrijkste doelen is om je in harmonie te brengen met je adem, zodat deze soepel, regelmatig en rustig wordt; je kunt deze energie dan gebruiken voor zelfrealisatie.

Hatha Yoga houdt in dat je een sterke basis ontwikkelt om verder te gaan met meer uitdagende houdingen zoals hoofdstanden, rugbuigingen of handstanden. Naarmate je vordert in je beoefening na verloop van tijd, zul je veranderingen in je lichaam gaan merken: minder spanning rond gespannen gebieden zoals schouders/nek gebied; verbeterde houding; meer flexibiliteit in gewrichten zoals heupen / enkels / ellebogen etc.; verbeterde circulatie in het hele lichaam – vooral de handen die warmer worden wanneer je bepaalde houdingen voor langere tijd aanhoudt zoals warrior poses etc.. Je kunt ook merken dat de onderrugspieren sterker worden door een grotere betrokkenheid van de kern tijdens staande houdingen zoals de boomhouding, waarbij we onze buikspieren aanspreken door beide armen op schouderhoogte uit te strekken totdat we voelen dat ze volledig worden aangespannen! Hierdoor kunnen we beter in evenwicht blijven terwijl we rechtop staan in plaats van te vertrouwen op het feit dat één been van de grond wordt getild!

Karma Yoga

Karma Yoga is het pad van onbaatzuchtige dienstbaarheid aan anderen. Het woord karma betekent letterlijk “actie” en verwijst naar onze daden in de wereld, zowel kleine als grote. Wanneer we iets doen met een houding van liefde, kan het beschouwd worden als karma yoga; wanneer we handelen in overeenstemming met onze overtuigingen, is dit ook karma yoga; wanneer we aandacht hebben voor de mensen om ons heen en met mededogen naar hen handelen – ook dat is karma yoga.

Wanneer je Karma Yoga beoefent, zul je voelen dat je hart zich opent voor anderen – je zult merken dat je een vreemdeling helpt of vrijwilligerswerk doet bij een plaatselijke liefdadigheidsorganisatie. Je zou zelfs een carrière kunnen kiezen die je in staat stelt je talenten te gebruiken, zoals een dokter die patiënten behandelt zonder betaling of een ingenieur die bruggen bouwt die mensen helpen veilig te komen waar ze moeten zijn.

Bhakti Yoga

Bhakti Yoga is het pad van devotie. Het woord “bhakti” betekent liefde, en het is het Sanskriet woord waarvoor we in het Engels “devotion” gebruiken. Bhakti Yoga gaat over overgave aan het goddelijke in jezelf, in plaats van het streven naar perfectie of verlichting. Het is een prachtig pad dat kan leiden tot groot geluk, vrede, en een gevoel van verbondenheid met alles in deze wereld.

Raja Yoga

Raja Yoga is een pad van meditatie. Het omvat de beoefening van concentratie, of dharana; meditatie, of dhyana; en samadhi. Er wordt gezegd dat iemands geest kalm wordt wanneer de drie oefeningen worden gecombineerd.

Raja Yoga staat bekend als het koninklijke pad omdat het leidt tot zelfrealisatie en verlichting.

Het doel van Raja Yoga is niet alleen om controle te krijgen over je gedachten, maar ook om inzicht te krijgen in wat ze betekenen – dat je niet alleen je lichaam of geest bent, maar iets dat groter is dan beide samen: puur bewustzijn in de kern.

Conclusie

Het is belangrijk op te merken dat dit slechts enkele van de paden zijn die je kunt nemen op je reis. Yoga is een praktijk die kan worden toegepast op elk aspect van het leven, dus er zijn veel verschillende manieren waarop we het kunnen beoefenen. De vier hier genoemde paden zijn slechts enkele voorbeelden van hoe mensen hun persoonlijke yogareis hebben benaderd door een of meer van deze benaderingen te volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *