De geschiedenis van Yoga

De Geschiedenis van Yoga

Yoga heeft een geschiedenis die ongeveer 5000 jaar terug gaat. Er zijn vier globale periodes die de ontwikkeling van Yoga weergeven. We zullen deze 4 periodes samen doorgaan zodat je na dit artikel precies weet hoe de geschiedenis van Yoga in elkaar steekt.

De Vedische periode

Dit is de oudste periode waar Yoga voor het eerst opduikt. We weten namelijk niet precies wanneer Yoga precies is ontstaan. In deze periode leerde de ‘Yogi’ hoe zij in ‘goddelijke harmonie’ konden gaan leven. Dit betekent dat ze volledig in harmonie konden leven met hun directe omgeving en het spirituele. Het spirituele kwam in deze periode ook tot uiting door ‘speciale krachten’. De ‘Yogi’ zouden energieën bovenop normale zintuigen kunnen waarnemen. Ook wel de ultieme realiteit genoemd. Yoga vormt hier het begin vanwege de geschriften die in deze periode zijn gevormd. Deze geschriften werden later de basis voor Yoga en het Hindoeïsme.

De pre-klassieke periode

In deze periode stond de relatie centraal tussen ‘Brahman’ en ‘Atman’. De betekenis van ‘Braham’ is: De ultieme realiteit. De betekenis van ‘Atman’ is het ‘transcedentale zelf’. Dit gaat over het ‘grotere doel of nut’ van je leven. Meditatie speelde in deze periode een grote rol. Het werd namelijk gebruikt om de relatie tussen ‘Brahman’ en ‘Atman’ te bevorderen. Ook werden de eerste richtlijnen opgeschreven in de zogeheten ‘Bhagavad-Gita’. De leefregels die hierin beschreven staan richten zich voornamelijk op drie krachten die gebundeld dienen te worden. Deze drie krachten zijn:

  • Karma (onzelfzuchtige daden
  • De Bhakti (Toewijding aan de liefde)
  • De Jnana (Kennis uitbreiding)

De klassieke periode

In deze periode heeft Pantanjal  de ‘Yoga sutra’s’ leven ingeblazen. Hierin staat hoe je goed met elkaar om kunt gaan. Het biedt goede handvatten om jouw meditatie te verdiepen. Daarnaast heeft Pantanjal Yoga opnieuw vormgegeven door klassieke Yoga beter te structureren en definiëren. Dit is bekend onder  ‘Het achtvoudig pad’.

De post-klassieke periode

Verschillende soorten Yoga die ontstaan zijn vanuit de ‘Yoga Sutras’ worden samengevoegd.

De moderne periode

Moderne Yoga wijkt af van de traditionele Yoga. Het legt meer de nadruk op leven in de realiteit. Daarnaast is Yoga tegenwoordig een levensstijl geworden. Door moderne ontwikkelingen in de Yoga wordt voor mensen steeds interessanter. Er bestaan tegenwoordig vele soorten Yoga waardoor er veel mogelijkheden zijn voor mensen met interesse in de Yoga.

De verschillende soorten Yoga

Er zijn veel verschillende soorten Yoga. We zetten deze voor je op een rij:

  • Hatha Yoga

Dit soort Yoga wordt gezien als basis van de Yoga. Er zijn staande, liggende of zittende houdingen in de Hatha Yoga. Je ziet vaak dat deze houdingen los worden gedaan. Het kan natuurlijk ook in een serie worden aangeboden.

  • Ashtanga Yoga

Dit is een actieve vorm van Yoga. Binnen deze Yoga wordt gebruik gemaakt van De Ujjayi ademhaling techniek. Deze yoga bestaat uit een serie die niet verandert. Elke houding binnen deze Yoga is een voorbereiding op de volgende houding.

  • Vinyasa Yoga

In deze vorm worden houdingen snel achter elkaar gedaan. Dit wordt gedaan in verbinding met ademhaling. Ook dit is een actieve vorm van Yoga.

  • Yin Yoga

Yin Yoga is een passie vorm. Liggende of zittende houdingen worden voor een aantal minuten vastgehouden. Er wordt gebruik gemaakt van de zwaartekracht om jou te helpen ontspannen.

  • Yoga Nidra

Dit is een hele bekende vorm van Yoga. Het helpt je om te ontstressen en te ontspannen. Het brengt je in een fase tussen slapen en wakker zijn.

  • Bikram Yoga

Deze Yoga wordt beoefend in een warme ruimte. Bikram Yoga bestaat uit 26 vaste houdingen. Door de warmte kunnen je spieren zich nog beter ontspannen en tegelijkertijd werk je ook nog eens aan je lenigheid.

  • Power Yoga

Dit is een hele intensieve vorm van Yoga. Intensieve houdingen worden voor een langere tijd vast gehouden. Tijdens power Yoga wordt je fysiek fitter.

  • Kundalini Yoga

Bij deze Yoga wordt er veel gefocust op de ademhaling. De bewegingen binnen deze Yoga zijn afgestemd op het ritme van de ademhaling. Het doel van deze Yoga is om de Kundalini energie ‘wakker te maken’.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende soorten Yoga die je kunt beoefenen. Het grote voordeel hiervan is dat je kan experimenteren welke soort het best bij je past. Ook zou je natuurlijk verschillende soorten Yoga kunnen beoefenen.

Conclusie

Yoga heeft een rijke geschiedenis. Er zijn veel verschillende periodes waarin Yoga ontwikkelingen heeft doorgemaakt. Door deze periode heen zijn er ook veel verschillende soorten Yoga ontstaan. Welke soort past het best bij jou?

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *