Hoe Yoga je kan helpen bewuster te leven

Yoga is een van de populairste vormen van lichaamsbeweging ter wereld. Maar je hoeft geen yogi te zijn om een aantal van deze krachtige voordelen te benutten.

Yoga helpt je meer in harmonie te blijven met je lichaam

Veel mensen weten niet dat yoga een fantastisch middel is om naar je lichaam te luisteren en het te respecteren. Bij yoga wordt je geleerd hoe je goed moet ademen, wat je spieren kan helpen ontspannen. Ademhalingsoefeningen helpen ook om de bloeddruk en hartslag te reguleren, dus dit is een geweldige manier om jezelf te ontspannen als je je gestrest of angstig voelt. Je leert ook hoe je verschillende delen van je lichaam kunt stretchen om je mobiliteit en bewegingsbereik te vergroten; dit helpt je blessures te voorkomen in het dagelijks leven.

Veel yogavormen omvatten meditatie of ontspanningstechnieken zoals geleide beelden of zelfhypnose – dit zijn geweldige manieren voor mensen die worstelen met slapeloosheid of stress gerelateerde problemen!

Yoga helpt je om je innerlijke criticus tot rust te brengen

Yoga helpt je om je innerlijke criticus tot rust te brengen.

Hoe vaak heb je negatieve gedachten over jezelf? Misschien denk je dat je niet genoeg wilskracht of vastberadenheid hebt. Of misschien denkt u dat uw lichaam te zwak is en er niet uitziet zoals het hoort. Negatieve gedachten als deze kunnen leiden tot gevoelens van zelfkritiek, hopeloosheid en zelfs depressie – maar yoga helpt hierbij door ons te leren vriendelijker te zijn voor onszelf. Door de beoefening van mindfulness (op een bepaalde manier aandacht schenken) moedigt yoga ons aan om op te merken wanneer we pijn hebben, maar leert ons vervolgens hoe we die gevoelens kunnen accepteren in plaats van ertegen te vechten of wanhopig te proberen ze onmiddellijk te veranderen. Met andere woorden: Yoga helpt ons bewuster te leven!

Yoga helpt je vriendelijker te zijn voor jezelf

Als je vriendelijker wilt zijn voor iemand anders in je leven, is het belangrijk dat je ook vriendelijker bent voor jezelf. “Ik denk dat we allemaal mensen in ons leven hebben gezien die het moeilijk vinden om mild voor zichzelf te zijn,” zei Budig tijdens haar lezing op Wanderlust Hollywood 2018. “We beseffen dat dat komt omdat als we niet vriendelijk zijn voor onszelf, er geen manier is voor ons om die vriendelijkheid uit te breiden in de wereld.”

Budig stelt voor zelfcompassie te beoefenen via drie verschillende methoden: 1) jezelf betrappen wanneer je een fout maakt; 2) die fouten erkennen zonder oordeel; en 3) jezelf vriendelijkheid aanbieden na het maken van een fout in plaats van jezelf erom te slaan – dit is wat zij “zelfliefdeherstel” noemt.

Yoga maakt je een betere denker

Yoga is een beoefening van mindfulness, wat betekent dat het je helpt gedachten en emoties op te merken. Op de mat helpt yoga je het verschil te begrijpen tussen wat er in je hoofd gebeurt en wat er in je lichaam gebeurt. Het resultaat? Yoga helpt je het grote geheel te zien – en aanwezig te blijven bij alles wat het leven je voor de voeten werpt.

Yoga stimuleert ook zelfzorg door mensen te leren hun lichaam te waarderen. Dit kan helpen negatieve denkpatronen te bestrijden die anders zouden kunnen leiden tot ongezond gedrag zoals eetstoornissen of middelenmisbruik – wat tegenwoordig maar al te vaak voorkomt onder jonge vrouwen.

De beoefening van yoga kan je helpen bewuster te worden op andere gebieden van het leven.

Yoga helpt je meer bewust te worden van je lichaam. Door yoga te beoefenen, kunnen we de sensaties in ons lichaam voelen en merken we wanneer we spanning vasthouden. Dit helpt ons te beseffen waar we spanning vasthouden en hoe dat ons lichaam en onze geest beïnvloedt.

Yoga leert ons ook hoe we die spanning kunnen loslaten, zodat we een gevoel van vrijheid kunnen ervaren. Als je deze vormen na verloop van tijd beoefent, worden ze gemakkelijker om te doen omdat ze deel gaan uitmaken van je routine; dit leidt tot een groter gevoel van bewustzijn over wat er in je lichaam gebeurt en tot een groter vermogen om gedurende de dag een groter bewustzijn te behouden terwijl je je door de uitdagingen en spanningen van het leven beweegt.

Een andere manier waarop yoga ons bewustzijn ontwikkelt is door mentale focus training (of pratyahara). Bij pratyahara leren we manieren om de aandacht af te leiden van externe prikkels zoals geluiden of bewegingen van andere mensen, zodat we in plaats daarvan onze geest naar binnen kunnen richten – waardoor we diep in onszelf doordringen, waar het ware geluk ligt!

Conclusie

Als je het gevoel hebt dat je verstrikt raakt in je eigen hoofd en terug moet keren naar het huidige moment, probeer dan yoga te beoefenen. De fysieke bewegingen zijn een geweldige manier om jezelf terug te brengen in je lichaam, maar als je deze houdingen regelmatig blijft beoefenen, kunnen ze ook een krachtige impact hebben op je leven buiten de studio.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *