tips om te mediteren

5 tips om te mediteren

Meditatie is een eenvoudige oefening die iedereen kan doen. Zelfs als je jezelf niet beschouwt als een “spiritueel” of “religieus” persoon, biedt meditatie vele voordelen voor je lichaam en geest. Het kan helpen stressniveaus te verlagen en je concentratie te verbeteren. Dus waarom mediteren niet meer mensen?

Kies een tijd en plaats

  • Kies een tijd en plaats die voor jou comfortabel is.
  • Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt. Dit kan betekenen dat je anderen vraagt de kamer te verlaten, of dat je ervoor zorgt dat er niet te veel lawaai van buitenaf komt.
  • Zoek een rustige plek met weinig afleiding.
  • Zoek een comfortabele houding: liggen of rechtop zitten zijn beide goede opties!
  • Als rechtop zitten voor langere tijd te oncomfortabel is, probeer dan te gaan liggen en gebruik kussens als steun onder jouw nek en knieën, zodat je rug recht blijft zonder de spieren in de heupbuigers te hoeven gebruiken (die na verloop van tijd moe kunnen worden).

Maak een dagelijkse herinnering

Er zijn veel manieren om je te helpen herinneren om te mediteren. De makkelijkste manier is om een alarm in te stellen op je telefoon, dat elke dag op dezelfde tijd afgaat. Je kunt ook een herinneringsapp gebruiken of een

Begin klein

Als meditatie nieuw voor je is, begin dan klein. Je hoeft je niet meteen vast te leggen op een lange sessie. Probeer eerst 10 minuten – maar probeer het elke dag te doen! Als dat te ontmoedigend voelt, begin dan met 5 minuten per keer en werk naar boven toe. Idealiter wil je elke dag mediteren, net zoals je tanden poetsen of douchen: het moet deel uitmaken van je routine.

Het kan ook helpen als je elke dag op hetzelfde tijdstip kunt mediteren – het liefst vlak na het wakker worden (indien mogelijk) of voor het slapen gaan (dat maakt het in slaap vallen gemakkelijker). Het helpt ook als je een specifieke plaats hebt waar je altijd zit als je mediteert.

Raak niet te gefrustreerd als je gedachten afdwalen

Dit is het moeilijkste deel van meditatie, maar ook het belangrijkste. Je moet accepteren dat gedachten komen en gaan terwijl je mediteert. Je geest kan afdwalen van je ademhaling naar een gedachte over iets anders, of je kan zelfs merken dat je voor langere tijd in gedachten verzonken bent.

Raak niet gefrustreerd door jezelf als dit gebeurt! Het is normaal dat onze gedachten afdwalen tijdens meditatie – het betekent niet dat je iets verkeerd doet of dat er iets mis is met je beoefening. Observeer in plaats daarvan gewoon de gedachte als die opkomt en keer terug naar het concentreren op je ademhaling als je merkt dat je aandacht elders is afgedwaald.

Stress niet over techniek

Maak je geen zorgen over de techniek.

Moet je in kleermakerszit op een kussen zitten, of is het goed als je gewoon in een stoel zit? Is het belangrijk om je ogen te sluiten, of kun je ze open houden? Er zijn altijd zoveel vragen over wat nu precies iets goed of fout maakt. Maar wat meditatie betreft, maak je geen zorgen. Doe het gewoon! Als rechtop zitten helpt om je te concentreren, ga dan maar rechtop zitten. Als het sluiten van je ogen je geest voldoende kalmeert om die gedachten die door je hoofd blijven spoken los te laten, sluit ze dan! Het gaat er hier niet om hoeveel moeite we doen voor onze meditatiebeoefening, maar dat we überhaupt regelmatig mediteren.

Het is gemakkelijk om te beginnen met mediteren

De beste manier om te beginnen met mediteren is om het gewoon te doen. Maak je geen zorgen over hoe lang je moet zitten, of welke techniek je moet gebruiken, of zelfs of je het wel goed doet. Probeer gewoon elke dag een paar minuten te gaan zitten en aandachtig te zijn voor je ademhaling (of wat er nog meer opkomt).

Omdat de echte waarde van meditatie meer in het proces zit dan in een bepaald resultaat, laat je niet tegenhouden door zorgen over tijd of techniek!

Conclusie

Dus daar heb je het. Vijf eenvoudige tips om je te helpen met je meditatiebeoefening te beginnen. Of je nu een beginner bent of niet, we denken dat deze tips je zullen helpen om je goed te blijven voelen over je meditatiebeoefening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *