Kalmte in stressvolle momenten

5 Eenvoudige manieren om kalm te blijven in stressvolle momenten

Je kent het gevoel wel. Je staat op het punt een presentatie te geven op je werk, en je bent zo nerveus dat je handen trillen en je niet kunt bedenken wat je moet zeggen. Of misschien is het een grote vergadering met je baas of een belangrijke familiebijeenkomst. Dit zijn stressvolle momenten en daar kun je niet omheen – maar er zijn manieren om op die momenten minder gestrest te zijn! Hier zijn vijf eenvoudige dingen die je kunt doen om kalm te blijven wanneer je dat het meest nodig hebt:

Oefening

Lichaamsbeweging is een van de beste manieren om je goed te voelen, en het heeft zoveel voordelen dat je je waarschijnlijk afvraagt waarom je het niet vaker doet. Het simpele feit is dat lichaamsbeweging kan helpen het stressniveau te verlagen, de slaap te verbeteren, de algemene stemming te verbeteren en ons zelfs te helpen ons beter te concentreren op ons werk of schoolprojecten.

Haal een paar keer diep adem

Haal een paar keer diep adem. Dit lijkt een eenvoudige suggestie, maar het werkt echt! Diep ademhalen is een van de gemakkelijkste manieren om te kalmeren en zuurstof door je lichaam te laten stromen. Als je diep ademhaalt, ontspan je je spieren en voel je je meer ontspannen. Het helpt je ook om je te concentreren op het huidige moment in plaats van je zorgen te maken over wat er in de toekomst zal gebeuren of stil te staan bij fouten uit het verleden.

Probeer meditatie

Meditatie is een geweldige manier om stress te verminderen. Het helpt je rustig te blijven onder druk en kan worden gedaan in korte sessies of voor langere tijd. Het kan zittend, staand of zelfs liggend worden gedaan.

Er zijn veel verschillende soorten meditatie, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: je geest leegmaken en je richten op het huidige moment.

Voel je lichaam

  • Aard jezelf. Als je je gestrest voelt, neem dan een paar seconden de tijd om je te concentreren op de omgeving om je heen. Voel de lucht op je huid, luister naar de geluiden van het verkeer of de vogels buiten, en merk op hoe je lichaam voelt als het beweegt in de ruimte.
  • Wees je bewust van wat er nu in je lichaam gebeurt. Haal diep adem terwijl je elk deel van je lichaam opmerkt – voeten op de grond, handen samengevouwen, schouders ontspannen – en blijf normaal ademen.

Praat met iemand die je vertrouwt

Praten met iemand die je vertrouwt is een andere manier om met stress om te gaan. Praten over je gevoelens of angst kan je helpen manieren te vinden om u te ontspannen en te kalmeren.

  • Praat met een vriend of familielid
  • Praat met een therapeut of adviseur
  • Praat met een arts
  • Praat met een ouder familielid dat eerder in zijn leven soortgelijke ervaringen heeft meegemaakt

Je kunt ook overwegen te praten met andere mensen die soortgelijke situaties als de jouwe hebben meegemaakt, zodat zij niet alleen troost kunnen bieden, maar ook advies kunnen geven over hoe zij hun eigen stressniveaus in dergelijke tijden in hun leven hebben beheerd.

Kalm blijven is belangrijk

Voor onze gezondheid, en voor onze geestelijke gezondheid. Als je gestrest bent, kan je lichaam overweldigd worden door de stresshormonen die je systeem overspoelen. Dit kan leiden tot hartkwalen, een verhoogd risico op een beroerte en depressie.

Stress heeft ook een enorme invloed op onze geestelijke gezondheid – we kunnen ons er angstig, prikkelbaar of depressief door voelen, maar het zijn niet alleen negatieve emoties die door stress worden beïnvloed; ook positieve emoties zoals vreugde en geluk worden minder als we onder druk staan.

Conclusie

Er is niets mis met stress. Stress hoort bij het leven en we worden er allemaal wel eens mee geconfronteerd. Het belangrijkste is hoe je ermee omgaat als het zich voordoet. Deze vijf eenvoudige tips zijn gemakkelijk te integreren in je dagelijkse leven en zullen je helpen om kalm te blijven in stressvolle momenten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *